maanantai 26. tammikuuta 2015

Yksinhuoltajuudesta.

Takana on oman elämäni rankin vuosi. Samalla myös se tärkein,  kuluneen vuoden tulen muistamaan aina. Yksin jäin jo alkuraskaudessa lapsen kanssa, eikä lapsen isä ole sen kummemmin halunnut meidän kanssa tekemisissä olla. Nyt kun miettii raskautta niin mieleen tulee ensimmäiseksi vain se kamala pelko, suru ja ahdistus, mitä yksinjääminen raskaana ollessa aiheutti. Onneksi raskauteni oli muuten helppo, vaikka henkisesti olikin raskasta aikaa.

Ensimmäinen kuukausi lapsen kanssa oli vaikea. Todella vaikea, eikä siitä minulla ole juurikaan muistikuvia. Muistan lähinnä sen kun kuljin kotonani käytävää edestakaisin vatsakipujaan huutavan vauvani kanssa. Itkettiin molemmat, minä väsymysta ja vauva kipujaan. Yksinhuoltaja ja vatsakipujaan huutava refluksilapsi on välillä melkoinen yhdistelmä... Onneksi sain paljon apua vanhemmiltani ja nykyiseltä mieheltäni, ilman heitä en olisi selviytynyt. Neuvolasta olen myöskin paljon saanut tukea.

Nyt meillä arki jo sujuu ihan hyvin ja koen, että pikkuhiljaa alan olla taas "elossa". Kun olen oppinut tuntemaan oman lapseni itkut ja tarpeet niin osaan niihin nopeammin reagoida. On tässä kasvanut itsekin ihmisenä ja oppinut yhtä sun toista. Paljon joudun tekemään etukäteen valmiiksi, koska melkein aina vauvan kanssa olen päivät yksin. Esimerkiksi kun on aikaa niin teen ruuan itselleni valmiiksi, lataan pyykit koneeseen, laitan vauvalle ruokaa yms. Melkein kaikki vapaa-aikani silloin kun vauva nukkuu niin menee oikeastaan joko kodin siivoamiseen, eläinten hoitamiseen tai ruuan laittamiseen. Nyt kun Paavo on alkanut kiinteitä ruokia syömään, niin Paavonkin ruokien valmistukseen ja pakastamiseen menee oma aikansa. Eli yksinhuoltajana minulla ei valitettavasti aikaa omaan rentoutumiseen oikeastaan ole. Vaunulenkit on minulle sitä omaa "terapiaa", kuulokkeet korvissa sitä pystyy unohtamaan hetkeksi kaiken stressin.

Kuitenkin sanoisin tämän olevan enemmän henkisesti rankkempaa kuin fyysisesti. Koen paljon huonoa omatuntoa siitä, että lapsellani ei ole ehjää perhettä eikä kahta rakastavaa vanhempaa. Lapsellani on vain minut. Huomaan, että yritän joskus jaksaa tavallaan kahden vanhemman edestä. Eniten mieltäni painaa se, että entä jos minulle tapahtuu jotain. Kuka silloin pitää lapsesta huolta? Ehkä tyhmää ajatella noin, mutta kun on täysin yksin lapsestaan vastuussa niin kaikkea sitä tulee mietittyä ja ennalta pelättyä.

Ehkä tästä tuli hieman negatiivissävytteinen kirjoitus? Ikinä en itse tietoisesti yksin alkaisi lasta hankkimaan tai kasvattamaan, mutta minun tapauksessani ei ole ollut muuta vaihtoehtoa. Jokatapauksessa vaikka on ollut todella rankkaa, niin en tätä ikinä pois vaihtaisi. Se rakkaudentunne, mitä omaa lastaan kohtaan tuntee niin on aivan jotain mieletöntä! <3 Ei sitä pysty toiselle selittämään, vaikka kuinka yrittäisi. Lyhyesti jos yritän selittää niin rakastan enemmän kuin omaa elämääni ikinä.

<3

10 kommenttia:

  1. Tsemppiä teidän arkeen :) Ja hatunnosto sinulle siitä, miten hyvin ainakin blogin välityksellä vaikuttaa että teillä on rutiinit ja muu hallussa! Olen saanut sinulta hyviä vinkkejäkin, esim. se "liukumäki-sänky" pelasti meidän illat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Tosi kiva kuulla, että olet blogini kautta vinkkejä saanut vauva-arkeen :) On paljon kivempi tänne muutenkin kirjoitella kun tietää, että ehkä joku voi jopa hyötyä näistä minun omista oivalluksistani. Tsemppiä myös sinne kovasti :)

      Poista
  2. Ihana kirjoitus <3 Tsemppiä teidän arkeen! T. Emmiko & 3kk poika :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, samoin sinne! :) Kiva kuulla myös teistä, jotka olette lapsen synnyttyä blogin kirjoittamisen lopettaneet :)

      Poista
    2. Juu, ei tässä pojun kanssa olisikaan okkut aikaa enää bloggaamiseen.. :) Kivasti on mennyt täälläkin, väsymys painaa välillä päälle, mutta onneksi edes joskus saa vähän enemmän unta. :P

      Poista
    3. No hyvä, että sielläkin menee hyvin! :) Mitenkäs teidän poju yönsä nukkuu? Kannattaa nukkua sillon kun vaan voi, ainakin niin aina itse yritän. Tosin oon älyttömän huono päikkäreiden nukkuja, onneksi oma poikani nukkuu yönsä hyvin :)

      Poista
  3. Miun on pitäny jo moneen siun postaukseen kommentoida, mut aina on vaa jääny. Meillähän pojat tais syntyä samana päivänä 2.11. :) Ei voi kun hattua nostaa siulle, miten ootkaan yksin selvinny. Meillä on ollut koliikkia ekat kuukaudet ja jaksamista on todella koeteltu, vaikka meitä onkin ollut kaksi vauvan kanssa kämppää ees takasin kulkemassa,

    Pärjäät kyllä tosi hyvin! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläkin on ollut varmasti tosi rankat ja vaikeat ajat, toivottavasti pahin kuitenkin jo takana päin. Koliikkilapsen kanssa on aivan varmasti käsittämättömän rankkaa. Onkohan koliikki siellä jo helpottanut? Yleensähän kolmen kuukauden koliikista puhutaan. Ai että meijän ukkelit on päivälleen saman ikäisiä :) Kiva kuulla sinusta taas! :)

      Poista
    2. On onneks helpottanu suurimmat huutelut. Se oli pahimmillaan sitä että huutelu alotettiin yhen aikaa päiväl ja lopetettiin puolen viien aikaa aamuyöl. Nukuttiin ehkä pari viien minuutin pätkää sylissä. Kukaan tai mikään ei siihen huutoon auttanu. Luojan kiitos, että lopulta ajan kanssa helpotti.:)

      Poista
    3. Noh aika sitten kultaa muistot! Onneksi teitä kuitenkin on kaksi vauvaa ollut vaikeina aikoina hoitamassa. Ai kamala jos itselläni olisi koliikkilapsi ollut... Kiitän onneani :D

      Poista