sunnuntai 31. elokuuta 2014

Raskausajan ravitsemus

Raskauden myötä olen alkanut kiinnittämään paljon enemmän huomiota terveelliseen ja tasapainoiseen ravitsemukseen. Ennen raskautta ja alkuraskaudessa en noudattanut kovinkaan tarkasti säännöllistä ateriarytmiä ja herkuteltua tuli turhan usein. Kyllä herkuttelu kuuluu omaan elämääni vieläkin, tosin ei niin usein kun ennen. Tavoitteena olisi, että jossain vaiheessa saisin karsittua herkut, kuten suklaan ja karkit lähes kokonaan pois ruokavaliostani. Voi olla ehkä mahdoton tehtävä, mutta mitä vähempi niin sen parempi :)

Olen alkanut syömään paljon enemmän hedelmiä ja marjoja. Ennen hedelmäkori ammotti usein tyhjyyttään, nyt siinä on aina erilaisia hedelmiä tarjolla. Pakkasessa on sitten itse keräämiäni marjoja, joita usein lisään esimerkiksi puurojen ja jugurtin sekaan.


















Eniten huomiota olen kiinnittänyt ateriarytmiin. Alkuraskaudessa säännöllisen ateriarytmin noudattaminen oli lähes mahdotonta pahoinvoinnin takia ja väsymyksen takia ainakin minun kohdallani. Nykyään syön lähes tunnin tarkkuudella joka päivä samaan aikaan. Koska olen lomalla niin säännöllistä ateriarytmiä on paljon helpompi noudattaa kuin töissäkäydessäni. Vuorotyötä tehdessäni syötyä tuli milloin mitenkin.

Aamiainen
Aamupalan syön joka aamu klo 8-9 riippuen siitä, että mihin aikaan herään. Aamiaisella syön yleensä yhden tai kaksi palaa leipää. Lisäksi sitten joko jugurttia, marjoja, hedelmiä, puuroa tai joskus muroja. Tällä hetkellä olen banaanin, viinirypäleiden ja ananaksen suurkuluttaja :P

Välipala
Seuraavan kerran syön oikeastaan aina siinä klo 12 aikoihin. Välipala koostuu samoista ruoka-aineista kuin aamupalakin, mutta ei ole niin runsas. Usein välipalaksi syön palan leipää ja hedelmän. Joskus saatan keittää kupin teetä välipalalla, aika harvoin tosin nykyään.Välipalan tarkoituksena itselläni ainakin on se, että jaksan odottaa lämpimään ruokaan asti. Tarkoitus ei siis ole mahaa täyteen ahtaa :)

Lämmin ruoka
Syön yhden lämpimän ruuan päivässä. Lämpimän ruuan teen joka päivä klo 15-16. Ruuaksi kokkailen ihan perus kotiruokaa. Usein tulee syötyä esimerkiksi jauhelihakastiketta, lasagnea, nakkikastiketta, kasvissosekeittoa tai kinkkukiusausta. Kalaruokia en yleensä tee itse vaan käyn sitten vanhempieni luona syömässä niitä. Noin kerran kuukaudessa sallin itselleni luvan käydä pizzalla tai hampurilaisella, en useammin. Lämpimän ruuan kanssa usein syön raejuustoa, salaattia tai punajuurisalaattia. Ruokajuomana rasvaton maito, vesi tai joskus mehu. Silloin tällöin esimerkiksi keiton syötyäni saatan syödä jälkiruuan, esimerkiksi palan pullaa, hedelmän tai jäätelöä. Yleensä en kyllä jälkiruokaa ruuan päälle jaksa syödä, eikä tee mielikään makeaa.

(Välipala tarpeen mukaan tässä välissä ennen iltapalaa. Yleensä pala leipää tai hedelmä.)

Iltapala
Viimeisen kerran syön siinä klo 20 aikoihin. Iltapalalla syön yleensä sitä samaa mitä aamupalallakin. Joskus sitten keitän kupin kuumaa kaakaota tai viinimarjamehua iltapalan lisäksi.

















Siinäpä minulle sopiva ateriarytmi. Kun tuota säännöllistä ateriarytmiä olen alkanut noudattamaan niin raskauskilojen kertyminen on pysynyt paljon paremmin kurissa, vaikka silloin tällöin herkuttelemaan sorrunkin. Yleensä yritän ruokailujen yhteyteen herkuttelun ajoittaa, silloin sitten syön kevyemmin muuten sitten. Suklaa on se pahin vihollinen! Leivon aika usein itse ja olen huomannut, että herkuteltua tulee silloin paljon enemmän kun ei ole ketään muuta syömässä herkkuja. Olenkin aina leivottuani vienyt puolet vanhempieni iloksi, näin ei tule itse syötyä liikaa. Ja omaan pakkaseen on sitten hyvä jemmata vierasvaroiksi leipomiani herkkuja.















Energiantarve raskaana ollessa nousee muistaakseni sen 200 kaloria/ päivä. Eli siis yhden voileivän verran suurinpiirtein. En kyllä itse laske kaloreita enkä ole mitenkään pyrkinyt yhtään enemmän syömään kuin ennen. Ajattelu syö kahden edestä on siis aivan väärä. Minusta muutenkin enemmän tulisi kiinnittää ruuan laatuun huomiota kuin ruuasta saatujen kalorien jatkuvaan laskemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti